11 okt '23 | OV Forumreis naar Rotterdam

De jaarlijkse studiereis van CROW-KpVV voor de opdrachtgevers van het decentraal openbaar vervoer, de OV Forumreis, had deze keer als bestemming Rotterdam. De deelnemers verbleven er van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 oktober. Paul Eradus (werkzaam bij DOVA en CROW) was één van de organisatoren en doet verslag.Nieuw dit jaar is dat één van de decentrale ov-autoriteiten, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, als gastheer optreedt en een deel van het programma invult. De woensdagmiddag
en -avond staan in het teken van de nieuwe provinciale coalitieakkoorden en de betekenis daarvan voor het openbaar vervoer. 
 
Wijnand Veeneman van de TU Delft houdt de deelnemers daarna een spiegel voor over de staat van het openbaar vervoer in Nederland en de rolinvulling door de ov-autoriteiten. Lessen zijn onder andere dat de decentrale ov-autoriteiten gezamenlijk meer kunnen bereiken dan zij denken en dat zij zich wat minder als beheerder en wat meer als ontwikkelaar mogen opstellen. 
 

Vervoersongelijkheid

Op een wel zeer regenachtig Rotterdam-Zuid vertrekt het gezelschap donderdag met de fiets of het ov naar Verzamelgebouw ’t Klooster. Daar volgen indringende voordrachten over de sociaal-maatschappelijke opgaven, vervoersongelijkheid en manieren om vanuit het ov, samen met onder andere gemeenten en welzijnsorganisaties, vervoersongelijkheid te beperken. 
 
Na een fietstocht geven vertegenwoordigers van MRDH presentaties over de organisatie van de metropoolregio en haar opgaven. Ook is er een presentatie over de ParkShuttle Rivium. Deze automatische shuttle, waarvan inmiddels de derdegeneratievoertuigen in gebruik zijn genomen, rijdt over een traject met meerdere haltes tussen metrostation Kralingse Zoom en het woon-/werkgebied Rivium. Het gezelschap bezoekt de controlekamer en de werkplaats en maakt een ritje met de shuttle. 
 

Reisgedrag belonen

Tijdens het diner wordt een inspirerende presentatie gehouden over de mogelijkheden om met OVpay, die nieuwe manier van betalen met je bankpas in het ov, reisgedrag te belonen en reisproducten te ontwikkelen voor doelgroepen.
 
De OV Forumreis sluit op vrijdagochtend af met een rondleiding op het SS Rotterdam, het iconische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. De deelnemers hebben dan al de intentie uitgesproken om met de lessen van de OV Forumreis aan de slag te gaan.
© Copyright 2024 Kennisprogramma Verkeer en Vervoer - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven