31 mrt '23 | Hoek van Holland Strand

Op vrijdag 31 maart is het zover: het nieuwste stukje van het metronetwerk van Rotterdam wordt in gebruik genomen. Metrolijn B rijdt vanaf Nesselande aan de oostkant van Rotterdam naar Hoek van Holland Strand aan de westkant van de havenstad. Bij de openingsrit is Martijn Rotteveel (CROW).

Na precies zes jaar is de volledige Hoekse Lijn omgezet van trein naar metro. Het nieuwe station Strand ligt een stuk dichter bij het strand dan het oude treinstation. Daarmee is de verbinding ook uniek in Europa en misschien wel in de wereld: een metro dwars door de duinen tot op het strand.
 
Op 31 maart 2017 rijdt de laatste trein over de Hoekse lijn. De ombouw zou oorspronkelijk enkele maanden duren en gedurende die periode worden reizigers met diverse buslijnen vervoerd. Voor de reizigers een periode van ongemak, extra reistijd en gemis van hun vaste railverbinding. In 2019 rijdt de metro (eindelijk) tussen Schiedam en Hoek van Holland Haven. De aanleg van het laatste stukje naar Hoek van Holland Strand duurt uiteindelijk nog ruim drie jaar. Een stukje spoor dwars door de Duinen, eindigend op het strand.
 
Aankomst op strand
De openingsrit op 31 maart 2023 vertrekt rond 8.30 uur vanaf metrostation Blaak. Iets te laat, wordt grappend opgemerkt door een van de aanwezige bestuurders, maar wel als snelmetro. De eerstvolgende stop is pas Steendijkpolder. Buurtbewoners, reizigers, bestuurders en RET-personeel zitten door elkaar en wisselen anekdotes uit. Na een korte stop op Hoek van Holland Haven is de metro goed vol en klaar voor het laatste stukje van enkele minuten naar Strand. De reizigers kijken vol bewondering naar buiten en zijn enthousiast over de snelheid waarmee de metro op het strand aankomt.
 
Na aankomst van de metro volgt de officiële opening door de aanwezigen van de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET en de projectleider Hoekse Lijn. Vier surfborden geven de gehele metroroute van lijn B weer. Met een knal wordt metrostation Strand vervolgens officieel geopend en kan iedereen genieten van een hapje en een drankje in een nabijgelegen strandtent.

Ondergaande zon
Mocht je naar het strand gaan met de metro vergeet dan niet naar de stations te kijken. Onderweg van Schiedam naar Hoek van Holland 'gaat de zon onder' in de kleuren van de stations. En in het dak van station Strand is de haven van Rotterdam afgebeeld. Het zijn kleine details die niet iedereen direct zullen opvallen.

© Copyright 2024 Kennisprogramma Verkeer en Vervoer - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven